Kopenhaga
Stolica i największe miasto Królestwa Danii, liczące ponad półtora miliona mieszkańców, a także jedno z największych miast Skandynawii, położone malowniczo nad cieśniną Sund, na dwóch wyspach: Zelandia i Amager. Kopenhaga urzeka atmosferą starego i statecznego miasta połączoną z zadziwiająco nowoczesną architekturą.
Klimat: Panuje tam klimat morski, co przejawia się częstymi opadami oraz dużą wilgotnością powietrza. Zimy są łagodne, a lata – chłodne.
Atrakcje turystyczne:
http://www.infodania.pl/aktualnosci/ulewa-zniszczyla-kopenhaskie-zabytki
http://rundetaarn.dk/engelsk/index.html
|
http://www.kulturarv.dk/1001fortaellinger/da_DK/assistens-kirkegaard/images |
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Copenhagen_-_Nyhavn_houses.jpg
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/276596,Mala-Syrenka-powrocila-do-Kopenhagi
Przydatne informacje:
Kopenhaga pogoda długoterminowa:http://www.zoover.pl/dania/zelandia-i-kopenhaga/kopenhaga/pogoda
Ceny:
W Kopenhadze jednym z najtańszych hoteli jest Bronoshoj Hotel- nocleg to tylko ok. 200 PLN
W dobrej restauracji obiad dla jednej osoby kosztuje 175–350 DKK
Za butelkę wina zapłacimy co najmniej 110 DKK
Kanapki smorrebrod – typowo duński specjał można zamówić w fast foodzie - 15 DKK i restauracji - 45 DKK
0,5 l piwa beczkowego 30–40 DKK
Filiżanka kawy 12–22 DKK
Kuchnia duńska:
Główną rolę odgrywają tu różnego rodzaju mięsa, ryby, ziemniaki, warzywa, owoce, grzyby, a także produkty mleczne (słynne są zwłaszcza duńskie sery). Kuchnia duńska jest podobna do polskiej - obiad składa się zwykle z mięsa, ziemniaków i warzyw. Podaje się go jednak wieczorem, w godzinach 18-19. Narodowa potrawą jest Smorrebrod - kanapka z jajkiem, serem, salami, wędzonym łososiem lub marynowanym śledziem. Najpopularniejszym daniem mięsnym jest frikadeller – klopsiki z wieprzowiny wymieszanej z mąką, jajkami, siekaną cebulą i ziołami, podawane z ziemniakami i sosem. W kuchni duńskiej popularne są ryby, najczęściej pieczone lub przyrządzane w zalewie octowej. Najchętniej spożywanymi napojami są: kawa, soki oraz mleko, natomiast herbata nie jest popularna.
Wypożyczenie samochodów:
Aby wypożyczyć samochód trzeba mieć skończone 21 lat, okazać paszport (lub dowód) oraz prawo jazdy (w niektórych wypożyczalniach musi być ważne od co najmniej 1 roku)
W Kopenhadze działają wszystkie większe firmy zajmujące się wynajmem samochodów m.in. autoeurope, europ car, avis, budżet, e-sixt, dlatego rezerwacji można dokonać online już z Polski.
Autoeurope: http://www.autoeurope.pl/go/wypozyczalnia-samochodow/dania/kopenhaga/
Wypożyczenie rowerów:
Po Kopenhadze najlepiej poruszać się rowerem. W całym mieście otwartych jest aż 125, specjalnie oznaczonych miejsc, w których możemy rower wypożyczyć, a jest ich ok. 2500. . Wypożyczenie odbywa się na zasadach podobnych to tych, które uprawniają nas do korzystania z wózka sklepowego w supermarkecie. Rower dostajemy po złożeniu 20 DKK, które dostajemy z powrotem podczas oddawania roweru na jakimkolwiek innym przystanku.
Wstępy:
Ogrody Tivoli – bilet wstępu normalny/ulgowy: 80/35 DKK.
Zegar Świata Jensa Olsena na ratuszu – wejście na wieĪę: 10 DKK.
Kompleks pałacowy Rosenborg Slot – 45 DKK.
Centrum Wystawowe Carsberga – wstęp: 49 DKK.
Ruiny zamku Absalona pod Christiansborgiem – 40 DKK.
Muzeum Teatralne – 20 DKK.
Wiela Vor Frelsers Kirke – wstęp: 20 DKK.
Danish Design Center – wstęp: 50 DKK.
NY Carlsberg Glyptotek – wstęp: 60 DKK.
Muzeum Klasy Robotniczej – wstęp: 25 DKK.
Muzeum Erotyki – 60 DKK.
Królewska Kopenhaska Manufaktura Porcelany – 25 DKK.